Σάββατο, 25 Αυγούστου 2012

Θα ήθελα να σας ρωτήσω πώς θα φτιάχνω ροδόνερο από τα τριαντάφυλλα που έχω στον κήπο μου.

Καταρχήν, ευχαριστούμε για την ερώτηση γιατί ‘τα Μυστικά του Κήπου’  λατρεύουν να επεκτείνονται και στο μαγικό κόσμο της αρωματοθεραπείας. Λοιπόν, μια εύκολη σπιτική συνταγή για την παρασκευή ροδόνερου είναι η ακόλουθη: Αρχικά, μαζέψτε τα φρέσκα ροδοπέταλα από τις τριανταφυλλιές  του κήπου σας, νωρίς το πρωί  και τοποθετείστε τα σε μια κατσαρόλα. Προσθέστε την κατάλληλη ποσότητα  απεσταγμένου νερού ίσα-ίσα για να τα καλύψει. Βάλτε την κατσαρόλα σε πολύ χαμηλή φωτιά και ζεσταίνετε για περίπου 1 ώρα. Τα ροδοπέταλα σταδιακά θα μαλακώνουν και θα ανεβαίνει λάδι στην ανώτερη  επιφάνεια του νερού. Κατεβάστε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήστε το παρασκεύασμα να κρυώσει.  Στραγγίστε τα ροδοπέταλα και συλλέξτε το ροδόνερο σε γυάλινο μπουκαλάκι. Βάλτε το σε ψυγείο για να διατηρηθεί καλύτερα (μέχρι έξι μήνες). Το ροδόνερο έχει έντονη ενυδατική δράση στο δέρμα, είναι δροσιστικό και ευεργετικό για τα ξηρά δέρματα. Τονώνει και συσφίγγει  αφήνοντας το πρόσωπο να δείχνει λαμπερό και υγιές. Επίσης, παγωμένο ροδόνερο είναι εξαιρετικά ανακουφιστικό για εγκαύματα από τον ήλιο.


Τα φύλλα της φασολιάς και της αγγουριάς μου έχουν κάτι που μοιάζει με φιδάκι. Τι είναι αυτό πάλι;Δεν είναι βόας, δεν είναι κροταλίας!!! Είναι η λυριόμυζα!!! Έντομο πολυφάγο που αναπτύσσεται σε καλλιέργειες λαχανικών φασόλι, τομάτα, αγγούρι, πιπεριά, μελιτζάνα, πεπόνι, καρπούζι και σέλινου καθώς και σε  καλλωπιστικά φυτά όπως η ζέρμπερα και το χρυσάνθεμο. Ζημιές προκαλούν τα ενήλικα έντομα αλλά κυρίως οι κάμπιες. Τα ενήλικα δαγκώνουν τα φύλλα για να τραφούν και εναποθέτουν πάνω τους αυγά. Οι κάμπιες τρέφονται από το φύλλο σκάβοντας στοές που γίνονται νεκρωτικές περιοχές και παίρνουν χρώμα καφέ. Αυτές οι στοές προκαλούν απώλεια της ικανότητα φωτοσύνθεσης των φύλλων. Όταν η μόλυνση είναι εκτεταμένη, τα φύλλα ξεραίνονται. Με τα συνήθη βιολογικά όπλα του ερασιτέχνη (σαπούνι, οινόπνευμα κλπ.) δεν καταπολεμάται. Για τον περιορισμό του, καλό είναι να  απομακρύνουμε τα ζιζάνια και τα υπολείμματα των καλλιεργειών γιατί τα έντομα επιζούν σε αυτά. Η λυριόμυζα, σε γενικές γραμμές, θεωρείται έντομο μεσαίας σπουδαιότητας που δεν περιορίζει τη βιωσιμότητα της καλλιέργειας και γιαυτό μόνο σε μεγάλη προσβολή. συνίσταται χημική καταπολέμηση 

Θέλω ένα καλλωπιστικό φυτό για να το διαμορφώσω σε μπαλίτσα. Τι θα μου προτείνατε;
Φυτέψτε πυξάρι λοιπόν και είναι βέβαιο ότι η διαμόρφωση του θα πάει μπάλα!!! Αν υπάρχει λοιπόν ένα φυτό που να μπορεί να διαμορφωθεί σχεδόν σε ότι σχήμα μπορεί να βάλει ο νους σας, τότε αυτό είναι σίγουρα το πυξάρι.  Το συναντάμε στην Ευρώπη, τη δυτική Ασία και την Β. Αφρική καθώς είναι κατάλληλο για χαμηλούς φυτικούς φράχτες αλλά και για περίτεχνα κλαδέματα. Η καλλωπιστική του αξία οφείλεται στα μικρά, ωοειδή, γυαλιστερά, σκουροπράσινα φύλλα του που φύονται πυκνά ανά ζεύγη σε αντίθετη διάταξη. Προτιμά γενικότερα τα ασβεστούχα εδάφη, ενώ στα δάση φυτρώνει συνήθως κάτω από δέντρα οξιάς. Φυτεύεται το φθινόπωρο ή την άνοιξη σε ηλιόλουστη ή ημισκιερή θέση. Είναι ανθεκτικό τόσο στο κρύο όσο και στη ζέστη. Για δημιουργία φράχτη, λοιπόν φυτέψτε πυξάρια ύψους περίπου 25- 30 εκ. σε απόσταση 30- 35 εκ. μεταξύ τους. Κορφολογήστε την άνοιξη για να τονώσετε την πλευρική ανάπτυξη βλαστών και τη δημιουργία πυκνών θάμνων και  προσθέστε λίγη θειική αμμωνία. Για πυξάρια φυτεμένα σε  γλάστρα, προσθέστε υγρό λίπασμα για πράσινα φυτά, κάθε μήνα, και κλαδέψτε ανάλογα το σχήμα που θέλετε να δώσετε.

Αυτές τις μέρες που έχει καύσωνα, βγαίνω στον κήπο και ιδρώνω συνέχεια. Τι να κάνω;
Ώρα να φυτέψετε φασκόμηλο!!! Η πιο αξιοσηµείωτη θεραπευτική δράση του φασκόµηλου ως αφέψημα είναι ότι παρεµποδίζει την εφίδρωση, λίγες ώρες αφού το πιείτε. Το φασκόμηλο είναι πολυετής µικρός θάµνος ύψους 30-60 εκ. µε βλαστούς τετραγωνικούς και  άνθη γαλαζο-μωβ. Αναπτύσσεται σε ποικιλία εδαφών, προτιµά όµως τα µέσης σύστασης, ασβεστούχα µε καλή αποστράγγιση. Ευδοκιµεί τόσο σε θερµές, όσο και σε ψυχρές περιοχές καθώς η αντοχή του στο κρύο είναι µεγάλη. Πολλαπλασιάζεται κύρια με σπόρο, ορισμένες όµως φορές ο πολλαπλασιασμός γίνεται  µε µοσχεύµατα και παραφυάδες. Η εποχή άνθισης κυμαίνεται μεταξύ Απριλίου και Ιούνιου, ανάλογα µε το υψόμετρο που βρίσκεται η φυτεία ενώ η καλύτερη εποχή συλλογής είναι λίγο πριν την άνθηση. Κατά τη συλλογή αφαιρούνται οι βλαστοί λίγο πιο πάνω από τη διασταύρωση των πρώτων βλαστών και ξηραίνονται σε σκιερό μέρος. Τα φύλλα και οι ανθοί χρησιμοποιούνται όχι μόνο για τσάι, αλλά και για αιθέριο έλαιο καθώς έχει ευρεία χρήση στην αρωµατοποιία, στη φαρµακοποιία και στη βιομηχανία τροφίμων. 

Ο γιατρός μου είπε να μη τρώγω πολύ κρέας γιατί έχω χοληστερίνη. Τι να φυτέψω για να τρώγω αυτή την εποχή;
Ξεχάστε λοιπόν το κρέας και τα κεφαλάκια, και αρχίστε να τρώτε ανθοκεφαλές κοκκινιστές!!! Φυτέψτε λοιπόν, αυτή την εποχή, κουνουπίδι που καλλιεργείται για την ανθοκεφαλή του και θεωρείται λαχανικό υψηλής διατροφικής αξίας. Ανήκει στην οικογένεια των Σταυρανθών στην οποία κατατάσσονται πολλά γνωστά μας λαχανικά όπως το μαρούλι, το μπρόκολο, το λάχανο άλλα και καλλωπιστικά όπως η βιολέτα. Ποώδες φυτό, με φύλλα επιμήκη, πλατιά και σαρκώδη θεωρείται διετές αλλά καλλιεργείται σαν ετήσιο. Τα κουνουπίδι είναι λαχανικό ψυχρής εποχής καθώς κατάλληλες θερμοκρασίες για την καλλιέργεια του είναι από 7 έως 24 oC ενώ είναι ευπαθές στους παγετούς. Η φύτευση του στο λαχανόκηπο ξεκινάει από τον Αύγουστο μέχρι και τα μέσα φθινοπώρου με το συνήθη τρόπο φύτευσης ή  σε μικρά αναχώματα. Οι κατάλληλες αποστάσεις φύτευσης είναι περίπου 50 εκ. επί της γραμμής και 60 εκ. μεταξύ των γραμμών ενώ κατά τη φύτευση προσθέτουμε μίγμα καλοχωνεμένης κοπριάς και σύνθετου βιολογικού λιπάσματος σε αναλογία 1:1. Η συγκομιδή της ανθοκεφαλής γίνεται όταν έχει φτάσει πλέον στο επιθυμητό μέγεθος και τα φύλλα είναι πράσινα και εύρωστα. 

ΠΗΓΑ ΦΕΤΟΣ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ ΚΑΙ ΑΚΟΥΣΑ ΟΤΙ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΗ ΠΕΡΙΟΧΗ NATURA. ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΛΟΓΟ;

Στη Γαύδο, στο νοτιότερο σημείο της Ευρώπης, εκτός από τους τουρίστες, χαλαρώνουν και βρίσκουν την ηρεμία τους ακόμη και οι Κέδροι!!! Ειδικά για τον  Παράκτιο Κέδρο (Juniperus oxycedrus ssp. macrocarpa ), η νήσος Γαύδος αποτελεί το μεγαλύτερο οικότοπο του στην Ελλάδα, και αυτός είναι ένας από τους κύριους λόγους για να  θεωρείται προστατευμένη περιοχή Natura. Ο παράκτιος Κέδρος είναι ένα μικρό δέντρο της οικογένειας των κωνοφόρων, αυτοφυές των ακτών της Μεσογείου, που αναπτύσσεται σε πυραμιδική μορφή, με κλαδιά τα οποία ξεκινούν από τη βάση του. Συνήθως δεν ξεπερνά τα 4 μέτρα σε ύψος, αν και σε θερμές συνθήκες μπορεί να φτάσει μέχρι τα 10 μέτρα. Τα φύλλα του είναι γραμμικά με σχήμα βελονοειδές σε ομάδες των τριών με δύο λευκές γραμμές στην πάνω επιφάνεια τους ενώ τα δέντρα διαχωρίζονται σε αρσενικά και θηλυκά. Τα άνθη του, τα οποία αναπτύσσονται μεταξύ Νοεμβρίου και Ιανουαρίου, παράγουν σαρκώδεις καρπούς γνωστούς ως κεδρόμηλα. Τα κεδρόμηλα περιέχουν συνήθως τρία σπέρματα, ωριμάζουν μεταξύ Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου, αποκτώντας ένα καφετί-κοκκινωπό χρώμα, με διάμετρο 2-3εκ.  και έχουν χαρακτηριστικό δυνατό άρωμα. Την επόμενη φορά, λοιπόν που θα κατασκηνώσετε στη Γαύδο, δείξτε μεγαλύτερο σεβασμό στον κέδρο που φιλοξενεί την σκηνή σας!!!

Σάββατο, 18 Αυγούστου 2012

ΕΚΟΨΑ ΚΛΑΔΙΑ ΔΑΦΝΗΣ ΚΑΙ ΘΕΛΩ ΝΑ ΤΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΩ ΓΙΑ ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΑ. ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΘΩ;

Πεντοζάλι!!! Μάθετε λοιπόν τα πέντε ζάλα (βήματα) της μεθόδου διατήρησης φυτικού υλικού με γλυκερίνη και ακολουθείστε τα προσεκτικά:
1)     Καθαρίζουμε τα φύλλα της δάφνης με ένα μαλακό στεγνό ύφασμα
2)     Σε ρηχό δοχείο, με μεγάλο άνοιγμα, τοποθετείται διάλυμα γλυκερίνης και ζεστού νερού σε αναλογία 1:1 (για λιγότερο δερματώδη φύλλα φυτών, η αναλογία είναι 1:2)
3)     Τοποθετείστε τα κλαδιά μέσα στο ρηχό δοχείο με το διάλυμα γλυκερίνης και κλείστε το με ένα καπάκι.
4)     Διατηρήστε τα φύλλα στο διάλυμα μέχρι να αποκτήσουν ομοιόμορφο χρωματισμό. Για τα φύλλα της δάφνης απαιτείται χρόνος γύρω στους δυο μήνες, για άλλα φυτά λιγότερο.

5)     Τα φύλλα βγαίνουν από το διάλυμα και διατηρούνται σκεπασμένα με προσοχή σε εφημερίδες 1-2 βδομάδες μέχρι να απομακρυνθεί το περίσσευμα του  υγρού διαλύματος.

ΕΠΕΙΔΗ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ Η ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ, ΘΕΛΩ ΝΑ ΦΥΤΕΨΩ ΔΕΝΔΡΟΛΙΒΑΝΟ ΣΕ ΓΛΑΣΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ. ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ;
Καταρχήν, τη συνταγή για χοχλιούς μπουμπουριστούς!!!  Το δενδρολίβανο είναι ένα αειθαλές, θαμνώδες αρωματικό φυτό που χρησιμοποιείται εκτεταμένα στην μαγειρική αλλά και στην παραδοσιακή κρητική κουζίνα.  Καλλιεργείται στη Μεσόγειο αλλά και σε όλο τον κόσμο γιατί έχει πολύ ιδιαίτερη ελαφριά αρωματική μυρωδιά. Το ύψος του φθάνει το 1,5 μέτρο, προσαρμόζεται πολύ εύκολα στο γύρω περιβάλλον ενώ αντέχει και τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Φυτέψτε το σε μια γλάστρα λοιπόν και διαλέξτε μια ηλιόλουστη θέση στο μπαλκόνι σας.  Είναι πολύ ανθεκτικό σε εχθρούς και ασθένειες. Επιλέξτε χώμα που να στραγγίζει εύκολα και ποτίστε το δυο φορές τη βδομάδα. Προσθέσετε στη γλάστρα 1 κουταλιά της σούπας πλήρες βιολογικό λίπασμα, κάθε μήνα, για να βελτιωθεί η ανάπτυξη του. Εκτός από τη μαγειρική, χρησιμοποιείται στη αρωματοθεραπεία και την φαρμακευτική. Το αιθέριο έλαιο του χρησιμοποιείται σε αντισηπτικά  στόματος, για τον πονόλαιμο, τα ούλα, και τις πληγές. Ακόμη βοηθά τη διαδικασία της πέψης, συντελεί στη μείωση των πονοκεφάλων ενώ καταπολεμά και τους μύκητες. 

ΞΕΡΙΖΩΣΑ ΚΑΤΙ ΝΤΟΜΑΤΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΡΙΖΕΣ ΗΤΑΝ ΓΕΜΑΤΕΣ ΚΟΜΠΟΥΣ. ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΦΥΤΕΨΩ ΠΑΤΑΤΕΣ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥΣ;
Δύσκολοι κόμποι, πραγματικοί γόρδιοι δεσμοί!!! Κι επειδή ο Μέγας Αλέξανδρος δε ζει στις μέρες μας, καλύτερα να φυτέψετε τις πατάτες σας κάπου αλλού. Αυτά τα εξογκώματα (κόμποι) προκαλούνται από τους νηματώδεις, κάτι μικροσκοπικά σκουληκάκια ενός χιλιοστού, που προσβάλουν την τομάτα, την πατάτα και άλλα λαχανικά. Οι νηματώδεις δαγκώνουν τις ρίζες των φυτών και προκαλούν εξογκώματα. Οι ιστοί των ριζών  σκληραίνουν, νεκρώνονται και προσβάλλονται από  μύκητες που προκαλούν μούχλα. Τα φυτά παρουσιάζουν κιτρίνισμα φύλλων, αναστολή ανάπτυξης, και μειωμένη παραγωγή. Σε συνθήκες μη ευνοϊκές (χαμηλή θερμοκρασία, απουσία καλλιέργειας, ξηρασία), οι νηματώδεις παραμένουν στο βαθύτερο στρώμα του εδάφους. Όταν όμως αυξηθεί η θερμοκρασία και η υγρασία, η κάμπια ανεβαίνει στην επιφάνεια του εδάφους ψάχνοντας για ρίζες. Για την αντιμετώπιση των νηματωδών, θα πρέπει προληπτικά να γίνεται εναλλαγή των καλλιεργειών (αμειψισπορά), αγρανάπαυση και επιλογή ανθεκτικών ποικιλιών. Επίσης, η χρήση υγρών λιπασμάτων με πολυσακχαρίτες βελτιώνει την ανθεκτικότητα των φυτών. Διαφορετικά, θα πρέπει να αποστειρώνεται το έδαφος πριν την καλλιέργεια με χημικά μέσα. 

ΘΕΛΩ ΤΟ ΤΣΑΙ ΜΟΥ ΝΑ ΕΧΕΙ ΑΡΩΜΑ ΓΙΑΣΕΜΙ. ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΟΨΩ ΑΝΘΗ ΑΠΟ ΤΟ ΓΙΑΣΕΜΙ ΠΟΥ ΕΧΩ ΣΤΗ ΓΛΑΣΤΡΑ. ΤΙ ΘΑ ΛΕΓΑΤΕ;
Άλλο φυτό έχει το όνομα, κι άλλο φυτό τη χάρη!!! Το φούλι είναι αυτό που δίνει το άρωμα στο τσάι-γιασεμί κι όχι το χιώτικο γιασεμί που έχετε στη γλάστρα σας. Το φούλι, με καταγωγή από την Ινδία,  καλλιεργείται με ιδιαίτερο ζήλο στη Νότια Κίνα. Τα υπόλευκα λουλούδια του έχουν μαγευτικό άρωμα και αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα διακόσμησης σε εορταστικές τελετές στην Ινδία ενώ συχνά θα τα δείτε και στις περίφημες Χαβανέζικες γιρλάντες.  Το φούλι είναι ένας όμορφος θάμνος που φτάνει τα δυο μέτρα, με εντυπωσιακό σκουροπράσινο γυαλιστερό φύλλωμα που ανθοφορεί από Ιούνη έως Σεπτέμβρη.  Προκειμένου να εξασφαλίσετε ένα πιο συμπαγές σχήμα, θα πρέπει να κλαδεύετε βαθιά το φούλι σας στις αρχές της άνοιξης ή στα τέλη του χειμώνα έτσι ώστε η νέα ανάπτυξη να οδηγήσει σε ένα όμορφο φυτό. Λιπαίνετε το φούλι μία φορά το μήνα, με λίπασμα γενικής χρήσεως ενώ όσο περισσότερο φως το βλέπει, τόσο πιο μεγάλα θα γίνουν τα άνθη του. 

ΈΧΩ ΕΝΑ ΚΤΗΜΑ ΚΟΝΤΑ ΣΕ ΕΝΑ ΔΑΣΑΚΙ ΚΑΙ ΦΟΒΑΜΑΙ ΜΗΝ ΠΑΡΕΙ ΦΩΤΙΑ. ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΟ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΩ;

Κάντε κάτι γιατί αλλιώς θα πέσει φωτιά και θα σας κάψει!!! Δημιουργείστε λοιπόν αντιπυρική ζώνη, φτιάχνοντας «πράσινους» φράκτες με φυτά που περιορίζουν την εξάπλωση της φωτιάς. Επιλέξτε φυτά που περιέχουν πολύ νερό στους βλαστούς τους  (π.χ. παχύφυτα), τα φύλλα τους να είναι χλωρά και ευλύγιστα, να μην έχουν πολλά  ξερά κλαδιά στο εσωτερικό της κόμης τους, και φυσικά να μην περιέχουν ρετσίνι. Από θάμνους μπορείτε να φυτέψουμε βιβούρνα,  ευώνυμα, πασχαλιές, ροδόδενδρα, τριανταφυλλιές ενώ από δένδρα εξαιρετική επιλογή είναι οι φραγκοσυκιές (υψηλή περιεκτικότητα σε νερό στους βλαστούς), οι καρυδιές, οι λεύκες και οι κουτσουπιές. Ειδικότερα, στις ζώνες μείξης δάσους και οικισμών πρέπει να γίνονται προσεκτικοί σχεδιασμοί φύτευσης ώστε να δημιουργούνται ζώνες ασφαλείας. Φυσικά δεν υπάρχουν είδη που δεν καίγονται, αλλά τουλάχιστον δεν μεταδίδουν τη φωτιά σε μεγάλη απόσταση όπως  γίνεται με τα πεύκα που όταν πιάνουν φωτιά σκάνε τα κουκουνάρια τους και πετάγονται δεκάδες μέτρα μακριά δημιουργώντας νέες εστίες.

ΕΦΑΓΑ ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ ΚΟΥΜ-ΚΟΥΑΤ ΚΑΙ ΞΕΤΡΕΛΑΘΗΚΑ. ΘΑ ΜΟΥ ΔΩΣΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ;
Ραντεβού στην Κέρκυρα!!! Το κουμ-κουάτ καλλιεργείται εκτεταμένα στο νησί και έχει ανακηρυχθεί προϊόν ποιότητας προστατευμένης γεωγραφικής ένδειξης. Το όνομα κουμ- κουάτ σημαίνει χρυσό πορτοκάλι στα Κινέζικα των Μανδαρίνων και είναι πολύ διαδεδομένο στην Κίνα και στην Ιαπωνία. Αειθαλές δέντρο, με λευκά αρωματικά άνθη, δεν ξεπερνά τα 2,5 μέτρα ύψος  και αναπτύσσεται σε ηλιόλουστες θέσεις προστατευμένες από τους παγετούς. Επίσης, μπορείτε να το καλλιεργήσετε σε μια γλάστρα στο μπαλκόνι σας. Το κουμ-κουάτ παράγει καρπούς που μοιάζουν με μικροσκοπικά πορτοκάλια και ωριμάζουν Γενάρη με Φλεβάρη. Ο καρπός έχει κουκούτσια και τρώγεται με τη φλούδα ενώ όπως όλα τα εσπεριδοειδή  είναι πλούσιος σε βιταμίνες Α και C. Η γεύση του όμως είναι ιδιαίτερα οξεία και γλυκόπικρη γι’ αυτό και συνήθως δεν τρώγεται ωμό. Είναι όμως εξαιρετικό για λικέρ, μαρμελάδες και γλυκό του κουταλιού. Γιαυτό το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής της Κέρκυρας πηγαίνει στη μεταποίηση. 

Σάββατο, 11 Αυγούστου 2012

ΘΕΛΩ ΝΑ ΜΑΘΩ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΩΤΟΥΣ. ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΕ ΒΟΗΘΗΣΕΤΕ;
Πατρίδα του Λωτού είναι η Κίνα, όπου ονομάζεται "μήλο της Ανατολής». Από την Κίνα  εξαπλώθηκε και στην Ιαπωνία όπου θεωρείται εκλεκτή λιχουδιά. Από την Άπω Ανατολή, το έφεραν πρώτοι στη δύση, Ισπανοί θαλασσοπόροι.Βέβαια, οι λωτοί που έφαγαν οι σύντροφοι του Οδυσσέα ήταν κάτι διαφορετικό αλλά δεν έχει ξεκαθαριστεί από τι ακριβώς φυτό ήταν. Σίγουρα δεν είναι οι ίδιοι που έφεραν οι Ισπανοί, στην Ευρώπη. Ο λωτός είναι φυλλοβόλο δένδρο που απαιτεί μέσης σύστασης εδάφη με καλή αποστράγγιση. Οι περισσότερες ποικιλίες έχουν μόνο θηλυκά άνθη και χρειάζονται αρσενικό φυτό για να τις επικονιάσει. Οι καρποί του ωριμάζουν από τον Νοέμβριο μέχρι τον Δεκέμβριο. Για καλή απόδοση καρπών χρειάζεται ο θερμοκρασίες να μην υπερβαίνουν τους 36-37 βαθμούς κελσίου το καλοκαίρι, και το φθινόπωρο να έχει ζεστές μέρες και δροσερές νύχτες. Ο καρπός του έχει σχεδόν σφαιρικό σχήμα, πορτοκαλί έως κόκκινο χρώμα και στυφή γεύση, μόλις κοπεί από το δέντρο. Αν αφεθεί μερικές μέρες, γίνεται γλυκός και ζουμερός και αποκτά χαρακτηριστική γεύση. Αν και το να κλέβεις θεωρείται αμαρτία, θα σας έλεγα να μη διστάσετε!!! Κλέψτε όλες τις εντυπώσεις με μια Κέντια!!! Κομψή, αεράτη θα δώσει κύρος στον επαγγελματικό σας χώρο. Η κέντια έχει ένα λεπτό βασικό κορμό από τον οποίο ξεκινούν μακριοί μίσχοι με φοινικοειδή φύλλα. Το μέγεθος μίας ώριμης κέντιας είναι πολύ εντυπωσιακό και φτάνει τα δύο μέτρα σε ύψος. Οι κέντιες δεν αντέχουν το απευθείας ηλιακό φως και γιαυτό ο ιδανικός προσανατολισμός, είναι κοντά σε ένα βορεινό ή ανατολικό παράθυρο. Όμως, επειδή τα φύλλα τους γέρνουν σε σχήμα αψίδας και απαιτούν αρκετό χώρο, επιλέγουμε να τις τοποθετήσουμε σε μια γωνία για να αποφύγουμε την πολύ κίνηση ώστε οι άνθρωποι που περνούν δίπλα τους να μην ακουμπούν στα φύλλα τους και τις ταλαιπωρούν. Λόγω της αργής ανάπτυξης της μεταφυτεύεται κάθε 3-5 χρόνια ενώ λιπαίνουμε με υγρό λίπασμα για πράσινα φυτά κατά την περίοδο της άνοιξης και του καλοκαιριού.

Η ΜΑΝΑ ΜΟΥ ΒΑΖΕΙ ΤΣΟΥΚΝΙΔΕΣ ΣΕ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΠΟΤΙΖΕΙ ΤΑ ΦΥΤΑ ΤΗΣ. ΠΕΙΤΕ ΤΗΣ ΟΤΙ ΚΑΝΕΙ ΛΑΘΟΣ!!!

Οι μαμάδες μπορεί να κάνουν πολλά λάθη αλλά ειδικά στην κηπουρική, είναι αστέρια!!! Μην τις αμφισβητείτε!!! Το  τσουκνιδόζουμο χρησιμοποιείται από παλιά σαν φυτοδιεγερτικό στις καλλιέργειες. Με την χρήση του,  βελτιώνεται  η ανάπτυξη των φυτών και τα φύλλα αποκτούν πιο σκούρο πράσινο χρώμα. Επίσης, αν ψεκάσουμε με τσουκνιδόζουμο αυξάνεται η αντοχή απέναντι στα έντομα και ειδικά στη μελίγκρα. Γιαυτό ακολουθείστε την παρακάτω συνταγή: Κόψτε τα φύλλα και τα στελέχη της τσουκνίδας λίγο πριν ανθίσει (από Μάρτη μέχρι Ιούνη ανάλογα την περιοχή)  και μετά μπορείτε να την αποξηράνετε στη σκιά. Τοποθετείστε ένα κιλό  φρέσκιας τσουκνίδας ή 200 γρ, αποξηραμένης σε δέκα λίτρα νερό, αφήστε το για μια βδομάδα και μετά ποτίστε τα φυτά σας. Αν θέλατε τώρα να ψεκάσετε για έντομα, η τσουκνίδα αρκεί να παραμείνει στο νερό μόνο για μια μέρα. Στο διάλυμα ψεκασμού τσουκνίδας μπορείτε να προσθέσετε μερικές σταγόνες αιθέριο έλαιο σιτρονέλλας για να αυξηθεί η εντομοαπωθητική δράση. Επαναλάβετε τους ψεκασμούς κάθε τρεις μέρες για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα!!!

ΕΧΩ ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΚΗΠΟ ΓΚΑΖΟΝ ΚΑΙ ΑΡΧΙΖΕΙ ΝΑ ΞΕΡΑΙΝΕΤΑΙ. ΤΙ ΘΑ ΜΟΥ ΛΕΓΑΤΕ;

Κάθε πράγμα στον καιρό του….και η κάμπια του γκαζόν τον Αύγουστο!!! Αυτή την εποχή όλο και περισσότεροι χλοοτάπητες γκαζόν προσβάλλονται από την αγροτίδα ή καραφατμέ. Ένα σκουρόχρωμο νυκτόβιο πεταλουδάκι, του οποίου οι κάμπιες λατρεύουν να τρέφονται με τη βάση των φύλλων του γκαζόν και τα ριζώματα του. Έτσι, ο χλοοτάπητας αρχίζει να κιτρινίζει  σε σημεία και να φαίνεται ξερός σαν άχυρο. Τα σημεία ξήρανσης του γκαζόν πολλαπλασιάζονται ταχύτατα και σε λίγες μέρες μπορεί να καταστραφεί ολόκληρος ο κήπος!!! Πέρα όμως από το κιτρίνισμα, μια καλή ένδειξη προσβολής από κάμπιες είναι αν δούμε να πετάνε πολλά πουλιά πάνω από το γκαζόν μας. Συναγερμός!!! Τα πουλιά έρχονται γιατί μυρίστηκαν κάμπιες. Για βιολογική καταπολέμηση των καμπιών συστήνεται ψεκασμός με βάκιλο Θουριγγίας ή με εντομοπαθογόνους νηματώδεις. Σε αρκετές όμως περιπτώσεις, όμως, λόγω μεγάλης προσβολής αναγκαζόμαστε να ψεκάσουμε με χημικό εντομοκτόνο.

ΕΧΩ ΜΙΑ ΚΛΗΜΑΤΑΡΙΑ, ΠΟΥ ΠΕΡΣΙ ΤΑ ΣΤΑΦΥΛΙΑ ΤΗΣ ΗΤΑΝ ΞΙΝΑ. ΤΙ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΦΕΤΟΣ;
Περσινά ξινά σταφύλια!!! Φέτος, όμως θα τα γλυκάνουμε!!! Από τα βασικά θρεπτικά στοιχεία των φυτών (άζωτο, φώσφορο, κάλιο),  το κρίσιμο στοιχείο είναι το κάλιο για να γλυκάνουν τα σταφύλια αλλά και οι περισσότεροι καρποί. Το κάλιο βελτιώ­νει την ποιότητα και την ποσότητα των σταφυλιών, βοηθά να ω­ριμάζουν νωρίτερα και να αποκτήσουν καλύτερο χρώμα και περισσό­τερα σάκχαρα. Έτσι, αυξάνονται και οι βαθμοί του μούστου, και παίρνουμε ένα πιο δυνατό κρασί. Τα συμπτώματα της έλλειψης του καλίου μπορεί να εκ­δηλωθούν νωρίς το καλοκαίρι καθώς παρατη­ρούμε περιφερειακά κιτρίνισμα στο νεύρο του φύλλου  και στρίψιμο του προς τα κάτω. Αργότερα, εμφανίζονται κα­στανόχρωμες κηλίδες στο φύλλο ενώ κατά την ωρίμανση παρατηρείται ξήραν­ση της περιφέρειας . Παράλληλα, τα σταφύλια πα­ραμένουν μικρά, δεν ωριμάζουν καλά και η παραγωγή υποβαθμίζεται. 

ΕΧΩ ΕΝΑ ΣΥΜΒΑΤΙΚΟ ΕΛΑΙΩΝΑ ΕΙΚΟΣΙ ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΜΟΥ ΔΙΝΕΙ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ. ΤΙ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ;
Να το παίξετε σε διπλό ταμπλό!!! Συγκαλλιέργεια ελιάς και ρίγανης και μάλιστα βιολογική!!! Σε πρώτη φάση, μετατρέψτε τον ελαιώνα σας βιολογικής καλλιέργειας για να μπορέσετε μετά από τρία χρόνια να πουλήσετε το ελαιόλαδο σας ως βιολογικό και να πετύχετε με αυτόν τον τρόπο μια καλύτερη τιμή!!! Στη συνέχεια, φυτέψτε ρίγανη!!! Η καλλιέργεια ρίγανης δεν θα εμποδίζει το μάζεμα των ελιών το χειμώνα.  Η ρίγανη πολλαπλασιάζεται κυρίως με σπόρο ή με μοσχεύματα αλλά και με παραφυάδες και διαίρεση φυτών που λαμβάνονται από παλιές φυτείες. Η εγκατάσταση της καλλιέργειας γίνεται τόσο το φθινόπωρο, όσο και την άνοιξη. Η ρίγανη δεν είναι ιδιαίτερα απαιτητική σε θρεπτικά συστατικά ενώ δεν ταλαιπωρείται ιδιαιτέρα από εχθρούς και ασθένειες. Διαλέξτε ποικιλία που ανθίζει το φθινόπωρο γατί έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αιθέριο έλαιο. Η απόδοση αρδευόμενης καλλιέργειας ρίγανης μπορεί να φθάσει τον 3ο χρόνο τα 300 κιλά/ στρέμμα. 

Σάββατο, 4 Αυγούστου 2012

Ο ΠΑΠΠΟΥΣ ΜΟΥ ΜΑΖΕΥΕΙ ΠΑΣΧΑΛΙΤΣΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΕΙ ΤΟ ΛΑΧΑΝΟΚΗΠΟ ΤΟΥ. ΜΑ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΚΑΝΕΙ;

Στην κηπουρική και στο στρατό, ισχύει το ίδιο πράγμα!!! Ο παλιός είναι αλλιώς!!! Ο έμπειρος παππούς σας γνωρίζει ότι οι πασχαλίτσες είναι οι πιο φανατικοί κυνηγοί της μελίγκρας. Μια πασχαλίτσα μπορεί να καταβροχθίσει ακόμη και πενήντα μελίγκρες σε μια μέρα. Η μελίγκρα ή αφείδα είναι ένα μικροσκοπικό έντομο που προσβάλει τα λαχανικά, τις τριανταφυλλιές καθώς και τα οπωροφόρα δέντρα από τον Μάρτιο έως τον Οκτώβριο. Προσβάλλει κυρίως τη νεαρή βλάστηση όπου ρουφά το χυμό προκαλώντας συστροφή των βλαστών και των φύλλων και στίγματα την πάνω επιφάνεια. Επίσης, εκκρίνει μια κολλώδη ουσία σαν μέλι πάνω στην οποία αναπτύσσεται ένας μύκητας η λεγόμενη «καπνιά», που εμποδίζει τη φωτοσύνθεση του φυτού.  Για σας λοιπόν τους νεότερους που βαριέστε να κυνηγάτε πασχαλίτσες μέσα στον καύσωνα, διαλύστε 2 κουταλιές υγρό πράσινο ή λευκό σαπούνι σε 1 λίτρο.

Ο ΓΕΙΤΟΝΑΣ ΜΟΥ ΨΕΚΑΖΕΙ ΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΤΟΥ ΜΕ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΜΥΡΙΖΕΙ ΣΚΟΡΔΟ, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΟΥ. ΜΗΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙΤΕ ΤΙ ΚΑΝΕΙ;
Σήμερα το μυστικό του γείτονα θα το μάθετε εσείς και όλα τα Χανιά!!! Όταν το σκόρδο τεμαχίζεται ή συνθλίβεται, παράγεται η καυστική ουσία αλλισίνη που έχει κυτταροκτόνες  και εντομοδιωκτικές ιδιότητες. Όμως, αν το πολτοποιημένο σκόρδο μείνει εκτεθειμένο στον αέρα έστω και για λίγο, η αλλισίνη εξαφανίζεται αμέσως. Γιαυτό το λόγο, πολτοποιούμε 3 με 4 σκελίδες σκόρδο, και τις διαλύουμε σε δύο κουταλιές παραφινέλαιο (θερινός πολτός). Αφήνουμε το μείγμα να «καθίσει» όλη τη νύχτα και έπειτα στραγγίζουμε το σκόρδο από το λάδι. Αραιώνουμε το λάδι σε μισό λίτρο νερό, προσθέτουμε και μία κουταλιά του γλυκού υγρό πιάτων και το αποθηκεύουμε σε ένα μπουκάλι. Όταν θέλουμε λοιπόν να αντιμετωπίσουμε τα έντομα στα φυτά μας, διαλύουμε δύο κουταλιές της σούπας από το μείγμα που φτιάξαμε σε μισό λίτρο νερό και ψεκάζουμε. Πάντα βραδάκι κι αφού έχουμε πριν ποτίσει τα φυτά μας!!!

ΘΕΛΩ ΝΑ ΦΥΤΕΨΩ ΠΑΤΑΤΕΣ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ. ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΗ ΦΥΤΕΨΩ ΤΩΡΑ;
Ασφαλώς και μπορείτε!!! H πατάτα καλλιεργείται στην Ελλάδα σε δύο περιόδους, την ανοιξιάτικη και τη φθινοπωρινή. Η φθινοπωρινή πατάτα καλλιεργείται μόνο στη βόρεια Κρήτη, νότια και δυτική Πελοπόννησο και Θήβα. Σπέρνεται από αρχές Αύγουστου μέχρι μέσα Σεπτέμβρη και συγκομίζεται από τέλη Νοεμβρίου και όλο το Δεκέμβριο, ανάλογα με  την πρωιμότητα της ποικιλίας και τις καιρικές συνθήκες. Από τη στιγμή της φύτευσης, η πατάτα χρειάζεται 90 έως 120 ημέρες για τη συγκομιδή ανάλογα την πρωιμότητα της ποικιλίας και τις καιρικές συνθήκες. Η πατάτα ευδοκιμεί σε ελαφρά και βαθιά εδάφη με άφθονη οργανική ουσία. Κατά τη φύτευση της, η απόσταση μεταξύ των γραµµών συνήθως είναι 70 εκατοστά, ενώ πάνω στην γραμμή ανάλογα με την ποικιλία 30-40 εκατοστά. Ανάμεσα από τις θέσεις φύτευσης, ενσωματώνουμε πλήρες βιολογικό λίπασμα με μαγνήσιο και σίδηρο για καλύτερη ανάπτυξη των φυτών και  βελτίωση της απόδοσης.

ΘΕΛΩ ΕΝΑ ΦΥΤΟ ΓΙΑ ΤΟ ΔΩΜΑΤΙΟ ΜΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΕΒΑΣΕΙ ΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΜΟΥ. ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΕ ΒΟΗΘΗΣΕΤΕ;
Φυτέψτε καλαθέα και βάλτε το βραζιλιάνικο ταμπεραμέντο στο δωμάτιο σας!!! Η καλαθέα κατάγεται από τα τροπικά δάση της Βραζιλίας και το όνομά της προέρχεται από το αρχαίο κάλαθος. Η καλλωπιστική της αξία οφείλεται στα μεγάλα ασημίζοντα φύλλα που διατηρούνται όλο το χρόνο. Την άνοιξη ή στις αρχές του καλοκαιριού μπορεί και να ανθήσει. Η ιδανική θέση για την καλαθέα είναι κλειστό μέρος ημισκιερό. Η θερμοκρασία και υγρασία πρέπει να διατηρείται σε πολύ υψηλά επίπεδα συνεχώς, και μπορεί να χαμηλώσουν λίγο μόνο το χειμώνα. Επίσης, σημαντικό είναι να την προστατέψετε από τα ρεύματα. Το καλοκαίρι πρέπει να ποτίζεται συχνά ενώ κατά την περίοδο της ανάπτυξης χρειάζεται υγρό λίπασμα κάθε δυο βδομάδες. Καλό είναι να τη μεταφυτεύετε κατά την περίοδο της άνοιξης σε μεγαλύτερη γλάστρα με πλούσιο χώμα σε θρεπτικά συστατικά και καλή αποστράγγιση. 

ΕΧΩ ΜΙΑ ΦΡΑΓΚΟΣΥΚΙΑ ΣΤΗΝ ΑΥΛΗ ΜΟΥ, ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΟΨΩ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΘΑΡΙΣΩ ΤΑ ΦΡΑΓΚΟΣΥΚΑ ΥΠΟΦΕΡΩ!!! ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ;

Να ξυπνήσετε χαράματα!!! Το πρωί, τα αγκάθια του καρπού από την νυχτερινή υγρασία, έχουν κάποια χαλαρότητα και δεν είναι τόσο σκληρά! Φορέστε και κανένα γάντι καλού-κακού. Στη συνέχεια, πάρτε μαχαίρι και πιρούνι. Καρφώνετε το πηρούνι στον καρπό, κάνετε δυο βαθιές τομές στα άκρα και μια κάθετη ελαφριά τομή στο φλοιό. Ο φλοιός αποχωρίζεται πλέον εύκολα του καρπού και καλή σας όρεξη. Σχετικά με τη φραγκοσυκιά, κατάγεται από το Μεξικό και ήλθε την Ευρώπη από τους Ισπανούς στις αρχές του 16ου αιώνα. Είναι φυτό ανθεκτικό στην ξηρασία καθώς απορροφά την υγρασία και την αποθηκεύει σε νερό στους ιστούς του. Το φραγκόσυκο έχει σάρκα γλυκιά, χρώματος πορτοκαλί έως υποκίτρινο στην αρχή της ωρίμανσης και κοκκινωπό προς κοκκινόμαυρο κατά την υπερωρίμανση. Έχει γεύση ευχάριστη, γλυκιά, δροσιστική, εξαιρετικά χυμώδης και νόστιμη. Η  καλλιέργεια της φραγκοσυκιάς θεωρείται προωθούμενη καλλιέργεια για την Κρήτη και σίγουρα αξίζει μεγαλύτερης προσοχής!!! Ενώ υπάρχει παντού αυτοφυής γύρω μας, δεν υπάρχουν οργανωμένες φυτείες!!!

ΜΕΝΩ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΟΝΟΥΦΡΙΟ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ, ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΦΥΤΑ ΠΟΥ ΔΙΑΛΕΓΩ ΝΑ ΦΥΤΕΨΩ ΞΕΡΑΙΝΟΝΤΑΙ!!! ΤΙ ΘΑ ΜΕ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΑΤΕ;

Όλα στη ζωή, είναι θέμα επιλογών!!! Ακόμη πιο σημαντικό, πόσα όχι θα πείτε!! Πείτε  λοιπόν όχι στα καλομαθημένα φυτά της Βόρειας Ευρώπης και της εξωτικής Ανατολής  και ανακαλύψτε την ομορφιά και ανθεκτικότητα φυτών της μεσογειακής χλωρίδας. Επιλέξτε φυτά που προσαρμόζονται  σε εδάφη με υψηλή αλατότητα, στους έντονους άνεμους, στο υφάλμυρο νερό, στη μεγάλη ηλιοφάνεια και στην έντονη ξηρασία. Διαλέξτε το βιβούρνο με τα λευκά λουλούδια σα χιονόμπαλες και φυτέψτε μερικές φωτίνιες για πορφυρή νέα βλάστηση. Δημιουργήστε ένα παρτέρι με λαντάνες που φέρει λουλούδια σε διαφορετικά χρώματα στην ίδια ταξιανθία και φτιάξτε  μπορντούρες με αγγελικές νάνες με τα μικρά δερματώδη, γυαλιστερά φύλλα και τα αρωματικά λευκοκίτρινα άνθη. Αναδείξτε επιλεγμένες θέσεις στον κήπο σας, φυτεύοντας πικροδάφνες  με λευκά, ροζ, πορτοκαλί άνθη και διαμορφώστε τις σε δενδράκια. Και να μην υποτιμάτε ποτέ την οικογένεια των παρεξηγημένων γερανιών!! Λουλούδι από τον τόπο σου…