Σάββατο, 30 Ιουνίου 2012

ΑΚΟΥΣΑ ΑΠΟ ΕΝΑ ΒΙΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΗ ΝΑ ΠΑΡΩ ΤΑ ΦΥΚΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΓΙΑ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΚΗΠΕΥΤΙΚΩΝ ΜΟΥ. ΜΗΠΩΣ ΜΕ ΚΟΡΟΙΔΕΥΕΙ;





Ο βιοκαλλιεργητής δεν προσπαθεί να σας πουλήσει φύκια για μεταξωτές κορδέλες!!! Είναι βέβαιο!!! Τα ενοχλητικά φύκια, που βρωμίζουν τις παραλίες και εκνευρίζουν τους κολυμβητές, αποτελούν ένα πρώτης τάξης υλικό για τη βελτίωση της ποιότητας του χώματος που θα φυτεύσετε . Απλά θα χρειαστεί τα φύκια που θα μαζέψετε να τα ξεπλύνετε μερικές φορές για να φύγουν τα άλατα. Μετά μπορείτε να  τα ανακατέψετε με τα υπολείμματα  κομπόστ που έχετε δημιουργήσει στον κήπο σας. Τα αφήνετε να ζυμωθούν μαζί για ένα περίπου μήνα και έχετε δημιουργήσει το καλύτερο υπόστρωμα φύτευσης για τα κηπευτικά σας. Τα φύκια περιέχουν μεγάλο αριθμό φυσικών αυξητικών ουσιών που βελτιώνουν θεαματικά τη ριζοβολία αλλά και την ανάπτυξη των φυτών. Τέλος, υπάρχουν και εκχυλίσματα φυκιών σε υγρή ή στερεή μορφή στο εμπόριο. Κατόπιν αραίωσης  ψεκάζουμε τα φυτά ή τα ποτίζουμε στη ρίζα. Προσφέρει στα φυτά μεγάλη αντοχή σε δυσμενείς συνθήκες καύσωνα αλλά και παγετού. 

ΕΧΩ ΦΥΤΕΨΕΙ ΠΙΠΕΡΙΕΣ ΚΑΥΤΕΡΕΣ ΚΑΙ ΜΑΥΡΙΖΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΚΡΗ. ΜΑ ΓΙΑΤΙ;





Οι πιπεριές όσο καυτερές και να είναι δεν μαυρίζουν φυσικά από το κακό τους!!! Η πιο πιθανή αιτία είναι η έλλειψη ασβεστίου. Προσθέστε λίπασμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο σε συνδυασμό με συχνότερο πότισμα. Οι πιο γνωστές ποικιλίες καυτερής πιπεριάς είναι οι ακόλουθες: 1) Cayenne: Έχει λεπτό και κωνικό σχήμα. Μήκος 9 με 20 εκατοστά. Είναι πάρα πολύ καυτερές. 2) Red Chili: Έχει μικρό κωνικό σχήμα. Μήκος 2,5 με 7 εκατοστά. Χρησιμοποιούνται για την παραγωγή του τσίλι. 3) Green Chili: Μακριές πράσινες και καυτερές. Μήκος 18 με 20 εκατοστά.
Τέλος να σημειώσουμε ότι η  πιπεριά προέρχεται από το Μεξικό, τη Κεντρική Αμερική και το βόρειο τμήμα της Νότιας Αμερικής. Το όνομα πιπεριά από το Ισπανικό pimiento που σημαίνει πιπέρι δόθηκε από το Χριστόφορο Κολόμβο όταν έφερε το φυτό στην Ευρώπη. Προφανώς είχε βρει και είχε φέρει φυτό καυτερής πιπεριάς!!!  

ΠΟΤΕ ΚΛΑΔΕΥΟΥΜΕ ΤΟ ΓΙΑΣΕΜΙ;




Το γιασεμί προέρχεται από την Κίνα και κάποιες από τις ποικιλίες του ταξίδεψαν σε εμάς από τις Αραβικές χώρες για να μας δώσουν μία γεύση από τις χίλιες και μία νύχτες. Η ανθοφορία του ξεκινά με τις πρώτες ζεστές ημέρες της άνοιξης  μέχρι και τον Οκτώβριο. Μετά το τέλος της μακράς ανθοφορίας του, είναι χρήσιμο να κλαδέψουμε το γιασεμί για να βοηθήσουμε το φυτό να παράγει ακόμη περισσότερα λουλούδια την επόμενη χρονιά. Καλό θα ήταν το κλάδεμα να γίνει σε δύο φάσεις: το φθινόπωρο ή στις αρχές του χειμώνα και αφού σταματήσει να ανθίζει φροντίστε να αφαιρέσετε όλα τα ξερά λουλούδια της προηγούμενης χρονιάς. Σε δεύτερη φάση,  νωρίς την άνοιξη, μόλις περάσουν τα μεγάλα κρύα, κλαδέψτε λίγο πιο δραστικά τα κλαδιά του έτσι ώστε να ελέγξετε τόσο το μέγεθος όσο και το σχήμα του.
Τέλος για να βοηθήσετε το φυτό να ψηλώσει ώστε να καλύψει την πέργκολα ή το φράχτη σας, δέστε τα κλαδιά του πάνω στην επιφάνεια που θέλετε να καλύψετε. Χρησιμοποιήστε μαλακό υλικό γιατί τα φρέσκα κλαδιά είναι πολύ τρυφερά και προγραμματίστε το σχήμα που θέλετε να έχει γιατί με τα χρόνια τα κλαδιά ξυλοποιούνται και θα είναι αδύνατον να τα μετακινήσετε ή να τους αλλάξετε κατεύθυνση. 

ΠΟΤΙΖΩ ΤΟ ΜΠΟΝΣΑΙ ΜΟΥ ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ ΤΗ ΒΔΟΜΑΔΑ . ΌΜΩΣ ΠΕΦΤΟΥΝ ΣΥΝΕΧΩΣ ΤΑ ΦΥΛΛΑ ΤΟΥ. ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ;




Η τέχνη για τη δημιουργία νάνων δέντρων, που είναι γνωστή με το γιαπωνέζικο όνομα "μπονσάι" (= καλό δέντρο, δέντρο του δίσκου), έχει πανάρχαιη κινέζικη προέλευση, αναδείχτηκε όμως και διαδόθηκε από τους Ιάπωνες. Αρχή της τέχνης αυτής είναι να δοθεί σ' ένα δέντρο που κανονικά φτάνει σε δεκάδες μέτρα ύψος, ένα πολύ μικρό ύψος και να φυτευτεί σε πολύ μικρή γλάστρα.  Το μπονσάι χρειάζεται  να έχει υγρασία και το φύλλωμα του και το χώμα του. Γιαυτό ψεκάζουμε με ένα ψεκαστηράκι το φύλλωμα του κάθε μέρα και ποτίζουμε το χώμα του κάθε μέρα ή κάθε δυο μέρες ανάλογα με τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος και ανάλογα πόσο κρατάει την υγρασία το υπόστρωμα φύτευσης. Συνήθως τα τοποθετούμε σε φωτεινό μέρος που δεν κτυπάει απευθείας το ηλιακό φως. Θα χρειαστείτε βέβαια πολλή υπομονή!!! Υπάρχουν δέντρα μπονσάι που φτάνουν τα  300 χρόνια. Τα "μπονσάι"  αυτά έχουν χονδρό και ροζιασμένο κορμό, ρίζες επίσης χονδρές με έξω από το χώμα το τμήμα τους που είναι κοντά στον κορμό, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τα γέρικα δέντρα που αναπτύσσονται ελεύθερα στη φύση. Έχουν στραβά κλαδιά  και εξ ίσου βασανισμένα αλλά υπέροχα ισοζυγισμένα και γενικά, εμφάνιση που δείχνει ότι πέρασαν, πραγματικά, πολλά χρόνια από πάνω τους για να δημιουργηθούν. Σας ευχόμαστε να έχετε ανάλογη μακροζωία για να τα απολαύσετε!!

ΕΧΩ ΑΓΟΡΑΣΕΙ ΕΝΑ ΙΠΠΟΦΑΕΣ ΠΡΙΝ ΤΕΣΣΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΚΑΡΠΟΥΣ. ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙΤΕ ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ;





Χρειάζεται το ταίρι του!!! Το ιπποφαές έχει φυτά με αρσενικά άνθη και φυτό με θηλυκά άνθη. Στις καλλιέργειες φυτεύονται θηλυκά και αρσενικά φυτά σε αναλογία 9:1. Το ιπποφαές αντέχει σε όλες τις θερμοκρασίες και μπορεί να καλλιεργηθεί σε  παραθαλάσσιες περιοχές. Βέβαια χρειάζεται να καλλιεργηθεί σε περιοχή με όσο το δυνατόν περισσότερη ηλιοφάνεια γιατί με αυτό τον τρόπο γίνονται ανθεκτικότεροι οι καρποί του. Χρησιμοποιείται ως συμπλήρωμα διατροφής, ως συστατικό φαρμακευτικών και καλλυντικών σκευασμάτων, αλλά και ως αυτούσιο φαρμακευτικό σκεύασμα για πλήθος παθήσεων, ενώ από τους καρπούς του παρασκευάζονται χυμοί και μαρμελάδες. Το όνομά του το οφείλει στα στρατεύματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, που παρατήρησαν ότι τα άρρωστα και τραυματισμένα άλογα που έτρωγαν τα φύλλα και τους καρπούς του φυτού ανάρρωναν γρηγορότερα, αποκτούσαν περισσότερη δύναμη, ενώ το τρίχωμά τους δυνάμωνε και γινόταν πιο λαμπερό. Το ονόμασαν ιπποφαές, που στα νέα ελληνικά σημαίνει φωτεινό, λαμπερό άλογο.

ΕΧΩ ΜΙΑ ΑΛΟΗ ΣΤΟΝ ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΜΟΥ ΚΑΙ ΚΟΚΚΙΝΙΖΟΥΝ ΤΑ ΦΥΛΛΑ ΤΗΣ. ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ;




Να βάλετε μια τέντα!!! Η αλόη σε έντονη ηλιοφάνεια κοκκινίζουν τα φύλλα της  γιαυτό προτιμάμε να την  τοποθετούμε καλύτερα σε ημισκιερή θέση στο μπαλκόνι μας. Αν τη φυτέψουμε σε κήπο, θα επιλέξουμε ένα μέρος  κάτω από ένα δένδρο.
Η αλόη αποκαλείται  «φυτό της αθανασίας» και θεωρείται ελιξίριο μακροζωίας. Η ονομασία της, που πιθανότατα προέρχεται από την αραβική λέξη alloeh, σημαίνει «πικρή και γυαλιστερή ουσία». Να είστε προσεκτικοί και με το πότισμα της.  Μην την ποτίζετε υπερβολικά, αλλά μόνο όταν το χώμα της έχει στεγνώσει. Αν παρατηρήσετε όμως τα φύλλα της να είναι λεπτά και σπάζουν στη μέση, σημαίνει ότι δεν την ποτίζετε αρκετά. Προθέστε στο έδαφος και λίγο βιολογικό λίπασμα ή κοπριά μια φορά το μήνα. Επίσης όταν οι νέοι βλαστοί της αλόη ψηλώσουν μερικά εκατοστά, κόψτε τους και φυτέψτε τους αλλού, για να μην αφαιρούν συστατικά από το ώριμο φυτό. Τέλος να θυμάστε ότι η αλόη πέραν των άλλων ευεργετικών ιδιοτήτων της είναι το καλύτερο αντίδοτο για το έγκαυμα. Αν ακουμπήσατε λοιπόν στο μάτι της κουζίνας ή στο αναμμένο σίδερο, κόψτε ένα φύλλο από τη γλάστρα, πλύνετε το, ανοίξτε το στη μέση και βάλτε το ζελέ της αλόης πάνω στο έγκαυμα!!! Περαστικά σας!!!

Σάββατο, 23 Ιουνίου 2012

ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΤΑ ΓΕΡΑΝΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΕΛΑΡΓΟΝΙΑ ΜΟΥ «ΜΠΑΜΠΑΚΟΥΛΙΑΖΟΥΝ» . ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΣΩΣΩ;





Αν και το γεράνι που κατάγεται από τη Νότια Αφρική,  δεν απαιτεί ιδιαίτερη φροντίδα, καμιά φορά αρρωσταίνει. Η βαμβακάδα οφείλεται σε έντομο που  συνήθως βρίσκεται στην κάτω επιφάνεια των φύλλων ή σε κλαδιά  και ιδιαίτερα στα σημεία που ενώνονται με τους μίσχους. Τα λευκό κηρώδες κέλυφός τους, προστατεύει τα έντομα από τους ψεκασμούς κάνοντας την καταπολέμησή τους δυσκολότερη. Σκουπίζοντας κάθε έντομο με ένα βουρτσάκι ή ένα κομμάτι βαμβάκι βουτηγμένο σε οινόπνευμα θα τα εξουδετερώσετε, αλλά επειδή συνήθως τα ανήλικά τους είναι πολύ μικρά και πολύ καλυμμένα είναι πιθανόν να επανεμφανιστούν. Σε έντονη προσβολή, ψεκάζουμε με διάλυμα θερινού πολτού σε συνδυασμό με ένα πυρεθρινοειδές εντομοκτόνο, αφού πρώτα έχουμε ποτίσει τα φυτά μας.

Η ΜΠΟΥΚΑΜΒΙΛΙΑ ΜΟΥ ΚΑΝΕΙ ΛΙΓΑ ΑΝΘΗ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΠΕΦΤΟΥΝ ΤΑ ΦΥΛΛΑ ΤΗΣ. ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΙΤΙΑ;




Η μπουκαμβίλια, το αναρριχητικό φυτό που κατάγεται από την Βραζιλία εντυπωσιάζει για τα λεπτά σα χαρτί βράκτια φύλλα που λάμπουν σε χτυπητές μωβ, κόκκινες, άσπρες, και πορτοκαλί αποχρώσεις και καλύπτουν ανά τρία τα μικρά λευκοκίτρινα άνθη. Όμως η μπουκαμβίλια δεν ανθίζει σε συνθήκες λίγου φωτισμού, κακού αερισμού ή υπερβολικού ποτίσματος. Όσο για την πτώση των φύλλων, αν είναι χειμώνας, είναι κάτι φυσιολογικό. Αν είναι καλοκαίρι, οφείλετε σε ανεπαρκή φωτισμό ή περίσσεια νερού.  Η μπουκαμβίλια λατρεύει το φως, η θέση της λοιπόν για το καλοκαίρι πρέπει να είναι ηλιόλουστη, ζεστή και ευάερη. Προφυλάξτε την ωστόσο από τους ανέμους και τη βροχή. Το χειμώνα έχει ανάγκη από μια περίοδο ανάπαυσης στους 8-10 βαθμούς Κελσίου. Το καλοκαίρι μπορείτε να την ποτίζετε με άφθονο νερό και να της ρίχνετε λίπασμα κάθε είκοσι μέρες, το χειμώνα όμως ελαττώστε το πότισμα. Το Μάρτιο κλαδέψτε την.

ΝΑ ΦΤΙΑΞΩ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΚΟΜΠΟΣΤ. ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΩ;




Καταρχήν τις μυρωδιές!!! Η Κομποστοποίηση είναι η βιολογική διεργασία σαπίσματος των οργανικών αποβλήτων  απελευθερώνοντας θερμότητα και αρκετά αέρια.  Έτσι δημιουργείται το κομπόστ, ένα οργανικό εδαφοβελτιωτικό που προωθεί την ανάπτυξη των φυτών.  Η οικιακή κομποστοποίηση μπορεί να γίνει με δύο τρόπους: ή με τον σχηματισμό ενός σωρού στην αυλή του σπιτιού (εάν υπάρχει βεβαίως) ή μέσα σε ένα κάδο κομποστοποίησης. Ο κάδος κομποστοποίησης (αγορασμένος ή κατασκευασμένος) μπορεί να έχει διάφορες διαστάσεις, ενώ κυκλοφορούν και σε μικρές διαστάσεις (π.χ. 1 μέτρο πλάτος, 1 βάθος, 70 εκατοστά ύψος), που χωράει ακόμα και σε ένα μικρό μπαλκόνι. Πρέπει να προσέξουμε το μίγμα των υλικών που θα προσθέσουμε. Ένα καλό μίγμα για κομποστοποίηση είναι τα 2/3 ξερά φυτικά υπολείμματα του λαχανόκηπου και του ανθόκηπου μας και ένα 1/3 τα φυτικά υπολείμματα της κουζίνας μας. Πρέπει να επιτύχουμε τον κατάλληλο αερισμό για να ελέγξουμε την υγρασία του μίγματος  μεταξύ 35 έως 50% . Επίσης η θερμοκρασία του μίγματος πρέπει να είναι μεταξύ 30 και 50 βαθμών Κελσίου ώστε να προχωρεί ομαλά η κομποστοποίηση. Υπολογίζουμε 4-6 μήνες ως ένα μέσο χρόνο κομποστοποίησης.

ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΝΤΟΜΑΤΕΣ ΠΟΥ ΤΡΩΜΕ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΝΟΣΤΙΜΕΣ ΟΠΩΣ ΠΑΛΙΑ;




Η εξέλιξη της επιστήμης βλάπτει πολύ σοβαρά τη γεύση!!! Οι ντομάτες όπως και τα περισσότερα λαχανικά και κάποια που φτάνουν πλέον στο πιάτο μας  είναι καρποί που έχουν προκύψει από την καλλιέργεια υβριδίων. Τα υβρίδια είναι σπόροι που δημιουργούνται από τους γεωπόνους γενετιστές ώστε να συνδυάζουν χαρακτηριστικά δύο ή και περισσότερων ποικιλιών. Όμως τα υβρίδια ενώ εμφανίζουν βελτιωμένα χαρακτηριστικά σε τομείς όπως ανθεκτικότητα σε ασθένειες, υψηλή παραγωγή και αντοχή στη μεταφορά, δεν εμφανίζουν συχνά αντίστοιχα εξαιρετικά χαρακτηριστικά στον τομέα της γεύσης!! Επίσης, ένα ακόμη αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό είναι ότι τα υβρίδια είτε  παράγουν στείρους σπόρους είτε τα φυτά που προέρχονται από σπόρους υβριδίων κατά κανόνα δεν εμφανίζουν τα “βελτιωμένα” χαρακτηριστικά στην επόμενη γενιά. Άρα δεν έχει νόημα να κρατήσουμε σπόρους από αυτά. Τέλος, η υπερβολικά έντονη λίπανση σε συνδυασμό με  τη χρήση ορμονών για την ανάπτυξη, την καρπόδεση και την επιτάχυνση της ωρίμανσης των καρπών συντελούν στη μείωση των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών της τομάτας.

ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΨΕΚΑΖΩ ΜΕ ΧΗΜΙΚΑ ΤΟ ΛΑΧΑΝΟΚΗΠΟ ΚΑΙ ΤΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΜΟΥ. ΠΕΙΤΕ ΜΟΥ ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΕΧΘΡΩΝ ΚΑΙ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ.




Καλό είναι να γνωρίζουμε ότι οι βιολογικές μέθοδοι έχουν περισσότερη προληπτική παρά θεραπευτική δράση. Συνεπώς ξεκινήστε εγκαίρως την εφαρμογή τους:
·         Διαλύουμε 1-2 κουταλάκια του γλυκού σόδα σ’ ένα ποτήρι νερού  και ψεκάζουμε για την πρόληψη μυκητολογικών προσβολών.
·         Διαλύουμε 2-3 κουταλιές σούπας τριμμένου πράσινου σαπουνιού σε ένα λίτρο χλιαρό (για να διαλυθεί πιο εύκολα) νερό. Προσθέτουμε 1 κουταλάκι οινόπνευμα για να μην αφρίζει το διάλυμα και ψεκάζουμε για να αντιμετωπίσουμε τη μελίγκρα.
·         Απλώνουμε μ’ ένα κουταλάκι μια στρώση  μουστάρδας (σιναπόσπορος τριμμένος στο χώμα και ποτίζουμε για να αντιμετωπίσουνε τα λευκά χοντρά σκουλήκια που βρίσκουμε στο έδαφος
·         Αραιώστε 100g γάλα σε 1kg νερό και ψεκάζουμε για την αντιμετώπιση του ωίδιου (σήρικα) και της μαύρης κηλίδωσης της τριανταφυλλιάς.
·         Κόβουμε 5 πιπεριές καυτερές chilly σε μικρά κομμάτια και τις ρίχνουμε σε 1lt νερό για ένα βράδυ. Την επόμενη  μέρα σουρώνουμε το δ/μα, και ψεκάζουμε τα φυτά  για την αντιμετώπιση της ακρίδας και  της βρωμούσας (κλασοπαπαδιάς)

ΠΕΙΤΕ ΜΟΥ ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΩ ΟΜΟΡΦΑ ΤΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΜΟΥ ΣΤΟ ΒΑΖΟ ΚΑΙ ΝΑ ΖΗΛΕΨΕΙ Η ΓΕΙΤΟΝΙΣΣΑ ΜΟΥ!!!




Εμείς θα σας πούμε τα μυστικά για όμορφα λουλούδια στο βάζο, αρκεί να βεβαιωθείτε ότι η γειτόνισσα σας  δεν θα διαβάσει σήμερα τα Χανιώτικα Νέα!!
1.      Κόβετε πάντα τα λουλούδια 2-3 εκ. από κάτω πριν τα βάλετε στο νερό, και μάλιστα λοξά. Μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορούν να απορροφήσουν νερό.
2.      Πλένετε τα βάζα σας με χλωρίνη, που σκοτώνει τους μύκητες και τα μικρόβια.
3.      Μπορείτε να προσθέτετε στο νερό μισή ασπιρίνη ή λίγη γκαζόζα ή λίγες σταγόνες λεμονιού μαζί με μισό κουταλάκι ζάχαρη.
4.      Αλλάζετε το νερό κάθε δύο μέρες, και κόβετε ξανά τα λουλούδια όπως είπαμε στην αρχή.
5.      Κόβετε  τα λουλούδια μέσα σε μία λεκάνη με νερό ώστε τα λουλούδια σας να έρθουν σε επαφή με τον αέρα όσο το δυνατόν λιγότερο.
6.      Τα λουλούδια όπως οι ήλιοι και οι ζέρμπερες που έχουν μικρά τριχίδια επάνω στο βλαστό τους δεν θέλουν πολύ νερό στο βάζο, γιατί σαπίζουν εύκολα. 

Σάββατο, 16 Ιουνίου 2012

ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΔΟ ΓΙΑ ΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ, ΕΧΕΙ ΠΑΝΤΟΥ ΦΥΤΕΜΕΝΕΣ ΣΦΑΚΕΣ. ΜΑ ΓΙΑΤΙ;





Στη ζωή και στη φύση, τίποτα δεν είναι τυχαίο!!! Η πικροδάφνη ή ροδοδάφνη, ή σφάκα είναι το φυτό των εθνικών οδών καθώς είναι πολύ ανθεκτικό στη σκόνη και στην ατμοσφαιρική ρύπανση. Αναπτύσσεται σε αμμώδεις, ασβεστώδεις, παραθαλάσσιες και ηλιόλουστες περιοχές, ακόμη και στις κοίτες των ποταμών που παραμένουν στεγνές τον περισσότερο χρόνο. Κατά την διάρκεια του καλοκαιριού, παράγει πολύ εντυπωσιακά άνθη ενώ σε ήπια κλίματα μπορεί να συνεχίσει μέχρι τα μέσα του φθινοπώρου. Τα λουλούδια είναι πολύ μεγάλα, σε σχήμα χωνιού, με χρώματα που ποικίλουν από το κόκκινο ή το ροζ μέχρι το βιολετί, το σωμόν ή το ολόλευκο. Όμως προσοχή!!! Η πικροδάφνη είναι δηλητηριώδες φυτό. Όλα τα μέρη του φυτού είναι δηλητηριώδη. Ακόμα και οι αναθυμιάσεις από το κάψιμο της πικροδάφνης είναι επικίνδυνες γι' αυτό τα κλαδιά της δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιούνται σαν καυσόξυλα. 

ΦΡΟΝΤΙΖΩ ΠΟΛΥ ΤΑ ΦΥΤΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΠΟΤΙΖΩ ΚΑΘΕ ΒΔΟΜΑΔΑ. Η ΖΑΜΙΑ ΟΜΩΣ ΜΟΥ ΣΑΠΙΣΕ!!!




Η πολύ φροντίδα καμιά φορά βλάπτει!!! Η ζάμια ή ζαμιόκουλκας είναι ίσως το πιο ανθεκτικό φυτό εσωτερικού χώρου και αντέχει σε πολύ σκιερά σημεία. Στους περισσότερους χαλάει γιατί το ποτίζουν πολύ συχνά. Στην ζάμια φτάνει ένα πότισμα κάθε 30-40 μέρες ανάλογα με την ατμοσφαιρική υγρασία του χώρου. Όταν μακραίνουν αρκετά οι βλαστοί της, από το βάρος του βλαστού λυγίζουν. Προτιμότερο είναι να τους κόβουμε από το να βάζουμε στηρίγματα. Και αυτό γιατί οι κόνδυλοι που έχει στο χώμα μπορεί να τραυματιστούν. Με κάθε δεύτερο πότισμα προσθέστε και υγρό λίπασμα για πράσινα φυτά. Συστήνεται ως δώρο σε αμελείς κηπουρούς και φοιτητές!!!

ΚΟΥΡΑΣΤΗΚΑ ΝΑ ΣΚΑΡΦΑΛΩΝΩ ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ ΓΙΑ ΦΡΕΣΚΑ ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΒΟΤΑΝΑ. ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΒΡΩ ΜΙΑ ΠΙΟ ΞΕΚΟΥΡΑΣΤΗ ΛΥΣΗ;




Δεν είναι η ώρα να παίρνετε τα βουνά, μέσα στον καύσωνα!!! Μπορείτε εύκολα να καλλιεργήσετε αρωματικά φυτά σε γλάστρα ή ζαρντινιέρα στο μπαλκόνι ή τον κήπο σας. Δεν έχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις για την ανάπτυξη τους και μπορούν να χρησιμοποιηθούν στις μαγειρικές δημιουργίες σας αλλά φυσικά και στο τσάι σας. Κάνουν καλό στο σώμα, χαλαρώνουν κι αναζωογονούν, αφού είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά στοιχεία και διαθέτουν ευεργετικές ιδιότητες.
Σε ημισκιερά μέρη φυτέψτε βασιλικό σγουρό και πλατύφυλλο, μαϊντανό, μέντα, λουίζα, μελισσόχορτο και δυόσμο. Σε πιο ηλιόλουστα σημεία, επιλέξετε  φασκόμηλο, ρίγανη, θυμάρι, λεμονοθύμαρο, λεβάντα, δίκταμο, θρίμπη. Φυτεύουμε τα φυτά μας σε φυτόχωμα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και προσθέτετε κάθε 20 μέρες πλήρες βιολογικό λίπασμα.


ΑΓΟΡΑΣΑ ΜΙΑ ΟΡΤΑΝΣΙΑ ΜΕ ΜΠΛΕ ΑΝΘΗ, ΤΗΝ ΜΕΤΑΦΥΤΕΨΑ ΣΤΟ ΕΔΑΦΟΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΧΡΟΝΙΑ ΤΑ ΑΝΘΗ ΤΗΣ ΕΓΙΝΑΝ ΡΟΖ. ΠΟΙΟΣ ΜΕ ΚΟΡΟΙΔΕΨΕ;





Μην είστε καχύποπτοι, υπάρχει εξήγηση!!! Στις παραδοσιακές ποικιλίες ορτανσίες, το χρώμα διαφέρει ανάλογα με τον τύπο του χώματος που είναι φυτεμένες. Σε χώμα περισσότερο όξινο (καστανόχωμα), τα άνθη γίνονται μπλε ενώ σε αλκαλικό έδαφος (πιο ασβεστώδες) γίνονται περισσότερο ροζ. Πάντως προτιμήστε να τις φυτέψετε σε ημισκιερό μέρος, ίσως κάτω από ένα δένδρο. Μην τις εκθέτετε στο άμεσο ηλιακό φως. Αυτό μπορεί να είναι αιτία ώστε τα άνθη να μαραίνονται γρηγορότερα και τα φύλλα να καψαλίζονται. Φροντίστε να προσθέσετε πλήρες  λίπασμα που να περιέχει οργανική ουσία και να σιγουρευτείτε ότι οι ορτανσίες σας έχουν την κανονική υγρασία. Με αυτή τη φροντίδα, οι ορτανσίες (οι οποίες κατάγονται από την Ιαπωνία) θα σας ανταμείψουν με τα ομορφότερα και πλουσιότερα άνθη!!!

ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ Η ΚΡΕΒΑΤΙΝΑ ΜΟΥ ΣΚΟΥΛΗΚΙΑΖΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΡΩΩ ΕΝΑ ΣΤΑΦΥΛΙ. ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΝΟΧΟΣ ΚΑΙ ΠΩΣ ΤΟΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΩ;






Ο ένοχος ονομάζεται ευδεμίδα!!! Η ευδεμίδα ή το «σκουλήκι των σταφυλιών» είναι ο κυριότερος εντομολογικός εχθρός του αμπελιού καθώς  προσβάλλει όλες τις ποικιλίες και προξενεί σοβαρές ζημιές. Η ευδεμίδα είναι μια  μικρή πολύχρωμη πεταλούδα που πετάει κατά το σούρουπο κι εμφανίζεται στην Κρήτη από μέσα Μάρτη μέχρι αρχές Νοέμβρη,  σε τέσσερις γενιές . Τα αυγά της, που μοιάζουν με λέπι, γίνονται σκουλήκια και προσβάλουν μία ως τρεις ράγες σταφυλιού, συνήθως διπλανές. Οι αμπελουργοί ενημερώνονται έγκαιρα για τον ακριβή χρόνο των επεμβάσεων  σε σχέση με την πιθανότητα προσβολής από τα Κέντρα Φυτοπροστασίας σε κάθε περιφέρεια. Βιολογική καταπολέμηση γίνεται με βάκιλλο Θουρηγίας  με σκόνισμα ή με ψεκασμό, ενώ για  χημική καταπολέμηση συστήνεται ψεκασμός με σκεύασμα  που ανήκει στην ομάδα των πυρεθρινοειδών.

ΤΑ ΦΥΛΛΑ ΤΗΣ ΚΟΛΟΚΥΘΙΑΣ ΑΣΠΡΙΣΑΝ ΣΑ ΝΑ ΕΧΕΙ ΠΕΣΕΙ ΧΙΟΝΙ ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙΑ ΚΙΤΡΙΝΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΔΕ ΜΕΓΑΛΩΝΟΥΝ. ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ;





Επειδή μέσα στο καλοκαίρι είναι απίθανο να χιονίσει, το σίγουρο είναι ότι οι κολοκυθιές μας αρρώστησαν. Η προσβολή οφείλεται στο μύκητα «ωίδιο» (στο σίρικα που λέμε στα Χανιά) που προσβάλει τις κολοκυθιές , τις αγγουριές, τις καρπουζιές και τις πεπονιές. Για να μειώσουμε τον κίνδυνο προσβολής, κάνουμε πιο αραιή φύτευση αφαιρούμε τα κάτω μισοξεραμένα φύλλα και μειώνουμε την υγρασία γύρω από το φυτό (ειδικά αν ποτίζουμε με το λάστιχο). Ως προληπτικό βιολογικό μέσο χρησιμοποιούμε το θειάφι, αλλά προτιμάμε να το ρίχνουμε στο έδαφος, κάτω από τα φύλλα, γιατί κάποιες ποικιλίες κολοκυνθοειδών παρουσιάζουν φυτοτοξικότητα ιδιαίτερα σε υψηλές θερμοκρασίες άνω των 30 βαθμών. Σε έντονες προσβολές είμαστε αναγκασμένοι να ψεκάσουμε με ειδικά ωιδιοκτόνα σκευάσματα. 

Σάββατο, 9 Ιουνίου 2012

ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ, ΤΑ ΠΑΝΩ ΦΥΛΛΑ ΤΗΣ ΛΕΜΟΝΙΑΣ ΜΟΥ ΚΑΤΣΑΡΩΝΟΥΝ ΚΙ ΕΧΟΥΝ ΠΑΝΩ ΤΟΥΣ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΕΝΟ ΚΑΤΙ ΣΑ ΦΙΔΑΚΙ.. ΦΕΤΟΣ ΘΕΛΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΚΑΤΙ..



Φέτος λοιπόν αντιμετωπίζουμε τον Φυλλοκνίστη που προτιμάει την τρυφερή βλάστηση της λεμονιάς και των εσπεριδοειδών. Ο Φυλλοκνίστης είναι  ενα μικρό πεταλουδάκι που αφήνει τα αυγά του στην  κάτω επιφάνεια του φύλλου. Το σκουλήκι που βγαίνει δημιουργεί στοές στα φύλλα και προκαλεί μια γενική καχεξία στα δένδρα. Η αντιμετώπιση του εντόμου είναι δύσκολη και κρίνεται απαραίτητη η εφαρμογή ολοκληρωμένης αντιμετώπισης. Κόβουμε τους λαίμαργους του φυτού, και βάζουμε λίπασμα νωρίς την άνοιξη ώστε να προλάβουμε τη νέα βλάστηση πριν τις αρχές του καλοκαιριού όπου οι πληθυσμοί του εντόμου είναι πολύ μεγάλοι. Σα τελευταία λύση καλό είναι να προστατεύσουμε την τρυφερή βλάστηση με κατάλληλο εντομοκτόνο.

ΕΝΑΣ ΦΙΛΟΣ ΜΟΥ ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΤΟ ΦΥΤΟ ΑΡΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΜΙΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ…ΑΛΗΘΕΥΕΙ;




Ο φίλος σας έχει απόλυτο δίκιο. Οι καρποί της Αρόνιας είναι μεταξύ των πλέον πλούσιων σε αντιοξειδωτικές ουσίες και σε βιταμίνη C. Επειδή όμως έχουν στυφή γεύση, δεν τρώγονται νωποί και  χρησιμοποιούνται  σε κοκτέιλ χυμών. Βάλτε Αρόνια σε πορτοκαλάδα ή φρουτοχυμό και  νιώστε απόλυτη ζωντάνια και ευεξία. Επίσης χρησιμοποιείται σε αλκοολούχα ή ενεργητικά ποτά, σε τσάι, σιρόπια, ζελέ και σε φαρμακευτικά σκευάσματα. Αλλά και σα φυτό έχει καλλωπιστική αξία καθώς ανήκει στην ίδια οικογένεια με την τριανταφυλλιά, φτάνει το 1,5 μέτρο και είναι φυλλοβόλο. Καλλιεργείται εύκολα, έχει μεγάλη προσαρμοστικότητα σε όλα τα εδάφη ενώ έχει λίγους εχθρούς και ασθένειες. Φυτέψτε λοιπόν μια Αρόνια στον κήπο σας για κάθε ενδεχόμενο..

ΜΟΥ ΚΑΝΑΝΕ ΔΩΡΟ ΜΙΑ ΟΡΧΙΔΕΑ ΠΡΙΝ ΔΥΟ ΜΗΝΕΣ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΠΕΣΑΝΕ ΟΛΑ ΤΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΤΗΣ. ΜΗΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΗ ΜΕΤΑΦΥΤΕΥΣΩ;




Καταρχήν σας κάνανε ένα ωραίο δώρο, πολύ αριστοκρατικό. Φυτό με το άρωμα του βασιλιά, το λένε οι Κινέζοι, ενώ οι αρχαίοι Έλληνες τη θεωρούσαν σύμβολο ανδρισμού και γονιμότητας. Η ορχιδέα φαλαινόψις, που είναι εσωτερικού χώρου, και αποτελεί το πλέον διαδεδομένο δείγμα. Μεταφυτεύεται δυο με τρία χρόνια από την πρώτη της παραμονή σε γλάστρα ενώ ένδειξη για μεταφύτευση αποτελεί η ύπαρξη πολλών εναέριων ριζών που προεξέχουν από το γλαστράκι. Μετά το τέλος της ανθοφορίας κλαδεύουμε στο δεύτερο ή τρίτο γόνατο από τη βάση  αφού έχουν ανθίσει όλα τα μπουμπούκια του φυτού.  Βάλτε και λίγο υγρό λίπασμα μία φορά το μήνα και όλα θα πάνε καλά.

ΕΙΔΑ ΤΙΣ ΦΑΣΟΛΙΕΣ ΜΟΥ ΧΤΕΣ ΚΙ ΕΙΧΑΝΕ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΑ ΦΥΛΛΑ, ΚΑΤΙ ΣΑΝ ΜΙΚΡΟΥΣ ΙΣΤΟΥΣ ΑΡΑΧΝΗΣ. ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΠΑΛΙ;




Ήρθε το καλοκαίρι!!! Ξεκίνησε ο καύσωνας, ο χειρότερος εχθρός της φασολιάς. Με την άνοδο της θερμοκρασίας, πολλαπλασιάζεται με ταχύτατους ρυθμούς ο Τετράνυχος. Ο Τετράνυχος είναι ένα μικρό αραχνάκι που ρουφάει τους χυμούς των φύλλων και της βλάστησης και μπορεί μέσα σε δυο - τρεις μέρες να καταστρέψει τα κηπευτικά μας αλλά και τις τριανταφυλλιές μας. Προληπτικά, το σκόνισμα με θειάφι αποτελεί μια μέτρια βιολογική καταπολέμηση εναντίον του Τετράνυχου. Όταν όμως οι φασολιές μας έχουν προσβληθεί με Τετράνυχο, τότε θα πρέπει να ψεκάσουμε με ειδικό χημικό ακαρεοκτόνο.

ΕΧΩ ΕΝΑΝ ΚΑΚΤΟ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΝΘΙΣΕΙ ΑΚΟΜΗ.. ΕΧΩ ΕΛΠΙΔΕΣ ΝΑ ΔΩ ΚΑΝΕΝΑ ΛΟΥΛΟΥΔΑΚΙ;




Λένε ότι η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία κι  αυτό φυσικά ισχύει και για την ανθοφορία των κάκτων. Σε πολλά είδη κάκτων, τα άνθη εμφανίζονται όταν φτάσουν σε κατάλληλη ηλικία, συνήθως αρκετά χρόνια μετά τη φύτευσή τους. Για να ανθοφορήσουν χρειάζεται άπλετο φως, αμμώδες έδαφος για να στραγγίζει, υγρή λίπανση τρεις φορές το χρόνο και πολλή υπομονή. Υπάρχουν εκατοντάδες είδη κάκτων με διάφορα μεγέθη και σχήματα, αντί για φύλλα φέρουν συνήθως αγκάθια και εμφανίζουν ιδιαίτερα εντυπωσιακά λουλούδια. Ανθοφορούν όλες τις εποχές του χρόνου ανάλογα με την ποικιλία ενώ υπάρχουν κάποιοι που σχηματίζουν το άνθος μέσα στην καρδιά του χειμώνα. Τέλος, η διάρκεια ανθοφορίας ποικίλλει ενώ υπάρχουν κάκτοι που το άνθος τους κρατάει μόνο μια μέρα το χρόνο! Φροντίστε να μη λείπετε εκείνη τη μέρα..

ΟΙ ΝΤΟΜΑΤΕΣ ΜΟΥ ΠΕΡΥΣΙ ΣΚΟΥΛΗΚΙΑΣΑΝΕ.. ΘΕΛΩ ΝΑ ΜΑΘΩ ΠΟΙΟΣ ΦΤΑΙΕΙ!!!





Tuta Absoluta.. ο μεγάλος ένοχος.. Η επιδρομή  μιας πολύ μικρής  πεταλούδας που πετά τη νύχτα σε χαμηλό ύψος, ευθύνεται για τις καταστροφές σε σοδειές στη τομάτα τόσο στον αγρό όσο και στα θερμοκήπια. H  Tuta  αφήνει τα αυγά της πάνω στα φύλλα της τομάτας και η κάμπια που βγαίνει, διασχίζει τα φύλλα και τρυπά τους καρπούς.  Μια καλή βιολογική αντιμετώπιση είναι η παγίδα φερομόνης που ελκύει και συλλαμβάνει μαζικά τα αρσενικά πεταλουδάκια σε συνδυασμό με σκόνισμα με  Βάκιλλο Θουρηγίας σε όλα τα φύλλα της τοματιάς . Κι αν έχετε στίφνους, κοντά στις τοματιές σας, ξεριζώστε τις γιατί η tuta παραμονεύει κι  εκεί πέρα..

Σάββατο, 2 Ιουνίου 2012

Η ΓΑΡΔΕΝΙΑ ΜΟΥ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΔΕΝ ΑΝΘΙΖΕΙ.. ΜΗΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΕ ΒΟΗΘΗΣΕΤΕ;



Ίσως να θέλει μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα με κατάλληλο φυτόχωμα για οξύφιλα. Σίγουρα όμως χρειάζεται λίπανση. Η γαρδένια αρχικά απαιτεί φώσφορο για καλό ριζικό σύστημα ενώ στην πορεία άζωτο και κάλιο για την ανθοφορία. Τα φυτά της γαρδένιας είναι και αρκετά απαιτητικά σε σίδηρο (Fe). Μια σημαντική τεχνική για την δημιουργία συμπαγών φυτών είναι το κορφολόγημα, αυτό γίνεται 2 μήνες μετά τη μεταφύτευση, κόβουμε ελαφρώς της κορυφές των βλαστών με σκοπό τη δημιουργία ενός ομοιόμορφου φυτού. Για την δημιουργία πολλών ανθέων θα ενεργοποιήσουμε το φυτό με την μέθοδο σκότους-ψύξης. Δηλαδή, 25 μέρες μετά το κορφολόγημα θα μειώσουμε τον χρόνο έκθεσης των φυτών στο φως σε 7-8 ώρες ημερησίως με τοποθέτηση της σε δροσερό περιβάλλον. Αυτό θα προκαλέσει στο φυτό την δημιουργία ανθοφόρων οφθαλμών.

ΟΙ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΕΣ ΜΟΥ ΑΣΠΡΙΖΟΥΝ ΤΑ ΦΥΛΛΑ ΤΟΥΣ ; ΠΡΟΛΑΒΑΙΝΩ ΝΑ ΤΙΣ ΣΩΣΩ;



Κατά πάσα πιθανότητα η πιο συνηθισμένη ασθένεια της τριανταφυλλιάς είναι το ωίδιο (λέγεται σίρικας στα Χανιά της Κρήτης). Η προσβολή ευνοείται από υγροθερμικές συνθήκες. Είναι άκρως μεταδοτική ασθένεια, καθώς ακόμη και ένα φύσημα ανέμου ή μία απλή επαφή μπορεί να τη διασπείρει. Καλύτερα σε κήπους να αποφεύγεται η διαβροχή των φύλλων. Συνιστάται η κοπή και απομάκρυνση ή καύση των προσβεβλημένων τμημάτων και αποκομιδή όλων των πεσμένων φύλλων τριανταφυλλιάς από τον κήπο. Η χημική καταπολέμηση είναι δυνατό να έχει προληπτικό ή κατασταλτικό χαρακτήρα. Πολύ καλά αποτελέσματα έχει η σωστή χρήση του θειαφιού είτε με τη μορφή σκόνης επιπάσεως σε θειαφιστήρα, είτε σα βρέξιμο θειάφι.. Επίσης, είναι δυνατή η προσεκτική χρήση κατάλληλων εγκεκριμένων ωιδιοκτόνων σκευασμάτων.

ΟΙ ΕΛΙΕΣ ΜΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΕΞΟΓΚΩΜΑΤΑ… ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ;


Η πιο συνηθισμένη ασθένεια σε ελιές. Μικρά εξογκώματα σε κορμό, κλαδιά, και κλαδίσκους ενώ σε  έντονη προσβολή τα φυτά γίνονται καχεκτικά και πολλές φορές ξηραίνονται. Η ασθένεια οφείλεται στο βακτήριο Pseudomonas Syringae subsp. Savastanoi.. και προσβάλλει επίσης  το γιασεμί και την πικροδάφνη. Η μόλυνση γίνεται μέσω πρόσφατων πληγών που προκαλούνται με το ράβδισμα  κατά την ελαιοσυλλογή, με το κλάδεμα, με το χαλάζι και με τον παγετό. Για την αντιμετώπιση της, αφαιρούμε τα άρρωστα κλαδιά και ψεκάζουμε  με χαλκούχο σκεύασμα. Επίσης ψεκάζουμε  μετά  από το κλάδεμα, τον παγετό αλλά και το χαλάζι.

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΑΝΑΠΙΑΣΩ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥΣ; ΜΑ ΜΟΝΟ ΣΕ ΜΕΝΑ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ;


Συμβαίνει σε πολλούς. Δύσκολη ιστορία ο βασιλικός. Η άρδευση του πρέπει να γίνεται αραιά κάθε 3-5 ημέρες και να μη βρίσκεται σε πολύ ηλιόλουστες θέσεις. Η εμφάνιση κίτρινων φύλλων κοντά στην βάση του φυτού μπορεί να είναι ένδειξη στρες λόγω αυξημένης άρδευσης, άρα καλό είναι να μειώσουμε τον χρόνο ποτίσματος. μας. Επίσης, θα προτιμήσουμε βιολογικό λίπασμα με υψηλή αζωτούχα σύνθεση ή καλοχωνεμένη κοπριά. Μετά την άνθηση ο βλαστός αρχίζει να σταματάει την ανάπτυξη φυλλώματος και αρχίζει να ξυλοποιείται. Για να το αποτρέπουμε αυτό, κόβουμε τα άνθη πριν αυτά ωριμάσουν.

ΕΙΔΑ ΤΟ ΓΕΙΤΟΝΑ ΝΑ ΦΥΤΕΥΕΙ ΚΑΤΙΦΕΔΕΣ ΣΤΑ ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ ΤΟΥ; ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΚΑΝΕΙ;



Ο κατιφές είναι ένα από τα πιο όμορφα και εύκολα ανθοφόρα φυτά. Πλέον υπάρχουν πάρα πολλές ποικιλίες με αποχρώσεις χρωμάτων του κίτρινου , πορτοκαλί και κόκκινου. Ο κατιφές θα προφυλάξει τις ντομάτες, τις φράουλες, τις μελιτζάνες από τους νηματώδεις αν γίνει η φύτευση κοντά. Οι εκκρίσεις που παράγουν οι ρίζες του κατιφέ απωθούν αυτά τα μικροσκοπικά «σκουλήκια» που καταστρέφουν τις ρίζες των φυτών. Επίσης με τον κατιφέ θα προσελκύσετε ωφέλιμα έντομα για να απωθήσετε τα βλαβερά.

ΔΕ ΘΕΛΩ ΝΑ ΒΑΛΩ ΛΙΠΑΣΜΑ ΣΤΙΣ ΤΟΜΑΤΕΣ ΜΟΥ.. ΘΑ ΜΕΓΑΛΩΣΟΥΝ;


Χωρίς λίπασμα, τα πράγματα είναι πολύ δύσκολά.. Αν φυτεύουμε πρώτη φορά σε ένα παρθένο χωράφι έχουμε αρκετές πιθανότητες λόγω μη εξάντλησης του εδάφους. Διαφορετικά επιλέγουμε βιολογικά λιπάσματα που περιέχουν το άζωτο(N), το φώσφορο(P) και το κάλιο(K). Επίσης η έλλειψη ασβεστίου στο έδαφος έχει καταστροφικές συνέπειες στην ανάπτυξη της ντοματιάς και των καρπών της. Τα λουλούδια του φυτού μαραίνονται και πέφτουν σε πρώιμο στάδιο ενώ αν το φυτό προχωρήσει στην ανάπτυξη καρπών, αυτοί σαπίζουν στο κάτω μέρος αρχικά και το σάπισμα προχωράει σιγά σιγά σε όλο τον καρπό.